És hogy mikor lehet azt mondani valakire hogy "jó szakács"?
Fogalmam sincs. Nem azért főzök hogy dicsérjenek, hanem mert élvezem a főzést.Az alkotás öröméért. Az érzelmeim kifejezéséért. Az hogy aztán ezeket az ételeket megeszem én vagy valaki más, hát az már csak a ráadás.
És akkor honnan tudod mégis? Ha a főzés akkora örömöt okoz, hogy ordítanál és ugrálnál örömödben akkor jól csináltad.
És hogy milyen egyszerű ez az egész. Ma a rántott hús panírozásakor a tojásba provance-i fűszerkeveréket tettem és egy sima rántott hús annyival másabb lett. Másabb mint a megszokott. És ez a parányi dolog akkor élmény volt és akkora siker, ami új és új ételek alkotása felé vezet, mert soha meg nem állhatunk hiszen ahogy fejlődünk lelkileg úgy változik minden más is bennünk. Új ízeket szeretünk meg és soha nem mondhatjuk hogy teljesen ismerjük magunkat.
Ezt itt egy régebbi próbálkozás, de azt lehet mondani, hogy egy nagyon korai próbálkozástól eltekintve (azt a tortát még a kutya sem akarta megenni), ez életem első tortája.
És íme a receptje:
Hozzávalók a piskótához:
* 3 tojás
* 3 púpozott evőkanál porcukor
* 1 evőkanál kakaópor
* 3 evőkanál rétesliszt
* késhegynyi szódabikarbóna
* 3 tojás
* 3 púpozott evőkanál porcukor
* 1 evőkanál kakaópor
* 3 evőkanál rétesliszt
* késhegynyi szódabikarbóna
Hozzávalók a töltelékhez:
* 8dl joghurt
* 10 evőkanál kristálycukor
* 2 evőkanál zselatinpor
* 2 kávéskanál apróra vágott kandírozott narancshéj (vagy gyümölcs)
* 3 dl keményre vert tejszínhab
* szétnyitható tortakarika
Elkészítés
* 8dl joghurt
* 10 evőkanál kristálycukor
* 2 evőkanál zselatinpor
* 2 kávéskanál apróra vágott kandírozott narancshéj (vagy gyümölcs)
* 3 dl keményre vert tejszínhab
* szétnyitható tortakarika
Elkészítés
A piskóta:
Kivajazom, kilisztezem a tortaformát és előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A sikeres piskóta tészta receptje:
* a tojás fehérjét felverem félig és hozzáadom a porcukor 2/3-át, majd tovább verem egészen keményre
* egy másik tálkában elkeverem a maradék cukrot a tojássárgával
* fakanállal hozzákeverem a fehérjéhez óvatosan, hogy ne törjem meg túlságosan
* a szódabikarbónával elkevert réteslisztet beleszórom, majd beleforgatom a masszába
* beleteszem a tortaformába és elhelyezem a sütőben
* a sütő ajtaját (ha nincs rajta szabályozó nyílás, egy fakanállal kissé kitámasztom kb. félcentire, hogy sülés közben a gőz eltávozhasson. Nagyjából 15-20 perc készül el.
A megsült piskótát a sütőben hagyom kihűlni, 20 centisre nyitott ajtónál.
A joghurtkrém:
Egy lábaskában összekeverjük a joghurtot, a kristálycukrot és a zselatinport.
Langyoskás tűzhelylapon állandó kevergetés mellett forrpontig hevítjük és már le is kapjuk. Állítsuk hideg vízfürdőbe és időnként kevergessük meg.
Dobáljuk bele a narancshéjat.
Közben verjük fel kemény habbá a tejszínt és, ha már szobahőmérsékletű a joghurt massza, keverjük bele óvatosan.
Ha gyümölccsel készítjük, akkor a lecsöpögtetett karikára, vagy kockákra vágott gyümölcsöt is keverjük bele. Bármilyen gyümölccsel lehet. Sőt valószínűleg legközelebb kipróbálom vagy gyümölcsjoghurttal vagy úgy hogy sima joghurtba házi gyümölcs dzsemet keverek.
A tortakarikában várakozó, kihűlt piskótára öntsük rá a masszát és a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
Jó kóstolgatást!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése