2011. márc. 9.

40 nap 40 étel

Véget ért a farsang és a mai nappal megkezdődött a Húsvétot megelőző Nagyböjt. Az előző évek böjtjeinek két- és háromnaponkénti húsmentességeinek következtében elérkezettnek láttam az időt (vagy inkább kellően megértem rá testileg és lelkileg), hogy az idei böjtöt teljesen húsmentesen csináljam végig. Erre szükség van lelkileg hitbéli okokból és a szervezetnek is szüksége van rá hogy a téli hónapok hússal teli "viszontagságait", a sok édességet és a napfénytelenséget kiheverje.

Hogy mégis érdekesebb legyen azt gondoltam a 40 nap alatt 40 általam is elkészített és húsmentes receptet osztok meg veletek.

Az első nap zöldborsófőzelék készült tükörtojással. Persze csak egészségesen, így a rántás teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült. Ami még pikánsabbá tette hogy tejföl helyett kefir került a rántásba. Még az egyszerű dolgokat is lehet variálni (na jó csak elfelejtettem hogy nincs itthon tejföl). A teljes kiőrlésű liszt kicsit sötétebb rántást eredményez, így ha a megszokott hófehér szín után vágyik valaki, akkor vagy ne teljes kiőrlésűt használjatok vagy a rizsliszt is nagyon jó hozzá. Ezenkívül még lehet bele zöld-fűszert tenni. A legjobb persze a friss, ha valakinek van konyhaablaka (nekem nincs), de a szárított is jó.

Holnap mivel az Iguánába megyünk vacsorázni (vannak húsmentes kajáik is) csak zöldséges sült rizst készítek ebédre. A rizst meg kell főzni. Egy serpenyőbe az egészen apróra vágott zöldségeket megpirítani, majd egy enyhén felvert tojást ráönteni és sütni, majd a megfőtt rizst is ráönteni és összekeverni. Persze erre is mehetnek fűszerek ízlés szerint, esetleg friss petrezselyem. Köretnek is kiváló mondjuk sült hal mellé (mivel halat és tengeri herkentyűket lehet enni) vagy rántott sajthoz.

Holnap jövök egy igazi ínyencséggel.

Jó főzőcskét!

0 megjegyzés: